blank
blankIstanbul on erilainen ja värikäs miljoonakaupunki, jossa eurooppalaisuus ja itämaisuus kiehtovasti yhdistyvät. Rikas historia, upeat nähtävyydet, tasokkaat hotellit, kohtuullinen hintataso sekä ystävälliset turkkilaiset ovat hyviä syitä matkustaa Istanbuliin.
 
Mutta kaupungissa on myös paljon enemmän. Tarinoita, tunnelmia, häkellyttävää liikenteen kaaosta, pakokaasuja, tungosta ja väenpaljoutta vastapainonaan taianomaisia hetkiä, historian läsnäoloa ja moskeijoiden kauneutta, sanalla sanoen – mystiikkaa, jonka tunkee tietoisuuteen kaiken länsimaisen hapatuksen läpi. Kaupungin historiallinen anti ja nähtävyydet ovat peräisin Rooman valtakunnan, mahtavan Bysantin ja myöhemmältä ottomaanien valtakunnan ajalta.
 
Kahden maanosan, Euroopan ja Aasian alueelle jakautuva Istanbul on mittasuhteiltaan valtava, väkiluvun sanotaan olevan noin 12 miljoonaa, toisten lähteiden mukaan jopa enemmän. Kävijän kannalta on kuitenkin helpotus se, että merkittävimmät historialliset nähtävyydet, palatsit ja moskeijat sijaitsevat Euroopan puolella ja laajat uudet asuma-alueet levittäytyvät Bosporin salmen toisella puolella Aasian rannoilla.
 
Nähtävää riittää pitkänkin matkan jokaiselle päivälle; Sininen Moskeija, Bysantin ajan merkittävimpiin rakennuksiin kuuluva Hagia Sofian kirkkomuseo, Yerebatan Sarnicin maanalaiset vesisäiliöt ja Top Kapin palatsialue verrattomine aarteineen ovat vain osa kaupungin nähtävyyksistä. Monipuoliset museot, kuten sotamuseo, islamilaisen ja turkkilaisen taiteen museo kannattaa yrittää mahduttaa vierailukohteiden pitkään listaan.
 
Nähtävyydet ja historia ovat tärkeä osa onnistunutta matkaa. Vuodenajasta riippuen kannattaa jättää aikaa myös Bosporille, kulkea vuorolaivoilla satamasta/kaupunginosasta toiseen, nauttia rantojen näkymistä ja kaupungin merellisyydestä. Lämpiminä kesäkuukausina Bospori ja Marmaran meressä olevat Prinssisaaret ovat oivallinen retkikohde ja antavat kaupungista ansaitusti hyvinkin erilaisen kuvan. Prinssisaarilla moottoriajoneuvoilla ajaminen on kiellettyä ja kulkuneuvona käytetään vossikkaa. Saarten erityisesti Buyukadan (= Suurisaari) pitsikoristeiset vanhat huvilat, raukea ilmapiiri ja sataman hyvät kalaravintolat ovat osa kesäistä Istanbulia.
 
Ostokset ja basaari, tinkiminen ja perinteinen turkkilainen kaupankäynti kuulumisten vaihtamisineen ja omena teestä nauttimisineen ovat kaikkina vuoden aikoina olennainen osa Istanbulin matkaa. – Turkkilainen käsityöperinne, matoissa, tekstiileissä ja keramiikassa käytetyt kauniit luonnon värit sekä hyvä laatu houkuttelevat ostamaan: Matot, nahka, kupari, messinki, keramiikka sekä hopea- ja kultakorut ovat hyvä sijoitus. Suuren Basaarin sadat kulta- ja jalokivikaupat saavat kävijän pään pyörälle. Muodikkaat vaatteet ja asusteet ovat tänä päivänä todella kysyttäjä, laadukkaita ja usein hinnaltaan suomalaista edullisempia. Valittavana on ostospaikkoja katukaupustelijoista basaareihin ja putiikeista korkeatasoisiin ostoskeskuksiin. Euro on Istanbulissa voimissaan ja tunnetuimmat luottokortit laajasti hyväksyttyjä. Ostosten tekoa helpottaa myös se, että Turkissa on uusi rahayksikkö, YTL – Yeni Türk Lirasi. Vuoden 2005 alusta jätettiin vanhan liiran perästä olleet ja usein hämminkiä aiheuttaneet 6 nollaa pois ja siirryttiin tähän uuteen rahayksikköön, joka on helpommin hallittavissa kuin aikaisemmat miljoonat. 1 EUR = 1,6 YTL.
 
Turkkilainen keittiö houkuttelee selkeydellään. Tuore kala ja meren herkut ovat Istanbulissa aina arvossaan ja myös hinnaltaan lihaa kalliimpia. Edullisimmillaan lihaa syödään perinteisessä muodossaan kebabina ja dönerinä. kadun kioskeista tai ravintoloista. Istanbulista löytyy toki mitä erilaisimpia ruokapaikkoja kioskeista tasokkaisiin gourmet- ravintoloihin. Hintataso vaihtelee jyrkästikin kaupunginosasta ja ravintolasta toiseen. Alkupalat eli mese on melkein parasta turkkilaisessa keittiössä, kylmiä tai lämpimiä alkupaloja on runsaasti ja sesongeittain valikoima virkistävästi vaihtelee. Mainitsemisen arvoisia ovat myös perinteiset turkkilaiset kasvisruuat, ihanat haudutetut kasvikset, moninaiset pikkelssit, munakoisosalaatti (Patlican Salatasi) ja erilaiset säilötyt vihannekset (esim. Salatalik Tursusu) tuoreista salaateista (Coban Salatasi) ja upeista hedelmävalikoimista puhumattakaan. – Kasviruokavaliota noudattavalle turkkilainen keittiö sopii siis mainiosti.
 
Istanbul on tyypillinen suurkaupunki, jonka useimmat kaupunginosat muodostavat omaleimaisen kokonaisuutensa. Vanhan kaupungin alue Lalelin, Sehzadebasin, ja Sultanahmetin kaupunginosat lienevät eksoottisimpia osia kaupungista ja vastannevat eniten käsitystämme itämaisesta elämänmenosta. Näissä kaupunginosissa majoittuvalla useimmat merkittävät nähtävyydet sijaitsevat kävelymatkan päässä; Sininen Moskeija, Hagia Sofian kirkkomuseo, Top Kapin palatsi, Suuri Basaari ja Suleiman Suuren moskeija. Näin ollen vanhan kaupungin alueella sijaitsevat hotellit ovat oikea valinta sille, joka haluaa tutustua kaupungin historiaan, itämaisuuteen ja nähtävyyksiin. Istanbul herättää monenlaisia mietteitä, vastakohtaisuudet kiehtovat ja äärimmäisyydet saattavat ärsyttääkin - Pitkän historian käsin kosketeltava läsnäolo, kaupungin merellisyys ja mahtavat nähtävyydet sekä kaupunkilaisten ystävällisyys jäävät yleensä päällimmäisenä mieleen ja houkuttelevat palaamaan, vuosi toisensa jälkeen.
Vastaamme mielellämme lisäkysymyksiin, voit myös tilata hinnastomme ja kysyä ryhmätarjousta!
 
 

blank

© Matkatoimisto Oy Etelämatkat - Söderresor Ab - Huopalahdentie 15 A 10, FI – 00330 Helsinki - Puh. 050 572 2197      -    Trival Oy

blank
blank