Istanbul on erilainen ja värikäs miljoonakaupunki, jossa eurooppalaisuus ja itämaisuus
kiehtovasti yhdistyvät. Rikas historia, upeat nähtävyydet, tasokkaat hotellit,
kohtuullinen hintataso sekä ystävälliset turkkilaiset ovat hyviä syitä matkustaa
Istanbuliin.
Mutta kaupungissa on myös paljon enemmän. Tarinoita, tunnelmia, häkellyttävää
liikenteen kaaosta, pakokaasuja, tungosta ja väenpaljoutta vastapainonaan taianomaisia
hetkiä, historian läsnäoloa ja moskeijoiden kauneutta, sanalla sanoen – mystiikkaa,
jonka tunkee tietoisuuteen kaiken länsimaisen hapatuksen läpi. Kaupungin historiallinen
anti ja nähtävyydet ovat peräisin Rooman valtakunnan, mahtavan Bysantin ja myöhemmältä
ottomaanien valtakunnan ajalta.
Kahden maanosan, Euroopan ja Aasian alueelle jakautuva Istanbul on mittasuhteiltaan valtava, väkiluvun sanotaan olevan noin 12 miljoonaa, toisten
lähteiden mukaan jopa enemmän. Kävijän kannalta on kuitenkin helpotus se, että
merkittävimmät historialliset nähtävyydet, palatsit ja moskeijat sijaitsevat Euroopan
puolella ja laajat uudet asuma-alueet levittäytyvät Bosporin salmen toisella puolella
Aasian rannoilla.
Nähtävää riittää pitkänkin matkan jokaiselle päivälle; Sininen Moskeija, Bysantin ajan merkittävimpiin
rakennuksiin kuuluva Hagia Sofian kirkkomuseo, Yerebatan Sarnicin maanalaiset
vesisäiliöt ja Top Kapin palatsialue verrattomine aarteineen ovat vain osa kaupungin
nähtävyyksistä. Monipuoliset museot, kuten sotamuseo, islamilaisen ja turkkilaisen
taiteen museo kannattaa yrittää mahduttaa vierailukohteiden pitkään listaan.
Nähtävyydet ja historia ovat tärkeä osa onnistunutta matkaa. Vuodenajasta riippuen kannattaa jättää
aikaa myös Bosporille, kulkea vuorolaivoilla satamasta/kaupunginosasta toiseen,
nauttia rantojen näkymistä ja kaupungin merellisyydestä. Lämpiminä kesäkuukausina
Bospori ja Marmaran meressä olevat Prinssisaaret ovat oivallinen retkikohde ja
antavat kaupungista ansaitusti hyvinkin erilaisen kuvan. Prinssisaarilla moottoriajoneuvoilla
ajaminen on kiellettyä ja kulkuneuvona käytetään vossikkaa. Saarten erityisesti
Buyukadan (= Suurisaari) pitsikoristeiset vanhat huvilat, raukea ilmapiiri ja
sataman hyvät kalaravintolat ovat osa kesäistä Istanbulia.
Ostokset ja basaari, tinkiminen ja perinteinen turkkilainen kaupankäynti kuulumisten vaihtamisineen
ja omena teestä nauttimisineen ovat kaikkina vuoden aikoina olennainen osa Istanbulin
matkaa. – Turkkilainen käsityöperinne, matoissa, tekstiileissä ja keramiikassa
käytetyt kauniit luonnon värit sekä hyvä laatu houkuttelevat ostamaan: Matot,
nahka, kupari, messinki, keramiikka sekä hopea- ja kultakorut ovat hyvä sijoitus.
Suuren Basaarin sadat kulta- ja jalokivikaupat saavat kävijän pään pyörälle. Muodikkaat
vaatteet ja asusteet ovat tänä päivänä todella kysyttäjä, laadukkaita ja usein
hinnaltaan suomalaista edullisempia. Valittavana on ostospaikkoja katukaupustelijoista
basaareihin ja putiikeista korkeatasoisiin ostoskeskuksiin. Euro on Istanbulissa
voimissaan ja tunnetuimmat luottokortit laajasti hyväksyttyjä. Ostosten tekoa
helpottaa myös se, että Turkissa on uusi rahayksikkö, YTL – Yeni Türk Lirasi.
Vuoden 2005 alusta jätettiin vanhan liiran perästä olleet ja usein hämminkiä aiheuttaneet
6 nollaa pois ja siirryttiin tähän uuteen rahayksikköön, joka on helpommin hallittavissa
kuin aikaisemmat miljoonat. 1 EUR = 1,6 YTL.
Turkkilainen keittiö houkuttelee selkeydellään. Tuore kala ja meren herkut ovat Istanbulissa aina
arvossaan ja myös hinnaltaan lihaa kalliimpia. Edullisimmillaan lihaa syödään
perinteisessä muodossaan kebabina ja dönerinä. kadun kioskeista tai ravintoloista.
Istanbulista löytyy toki mitä erilaisimpia ruokapaikkoja kioskeista tasokkaisiin
gourmet- ravintoloihin. Hintataso vaihtelee jyrkästikin kaupunginosasta ja ravintolasta
toiseen. Alkupalat eli mese on melkein parasta turkkilaisessa keittiössä, kylmiä
tai lämpimiä alkupaloja on runsaasti ja sesongeittain valikoima virkistävästi
vaihtelee. Mainitsemisen arvoisia ovat myös perinteiset turkkilaiset kasvisruuat,
ihanat haudutetut kasvikset, moninaiset pikkelssit, munakoisosalaatti (Patlican
Salatasi) ja erilaiset säilötyt vihannekset (esim. Salatalik Tursusu) tuoreista
salaateista (Coban Salatasi) ja upeista hedelmävalikoimista puhumattakaan. – Kasviruokavaliota
noudattavalle turkkilainen keittiö sopii siis mainiosti.
Istanbul on tyypillinen suurkaupunki, jonka useimmat kaupunginosat muodostavat omaleimaisen kokonaisuutensa. Vanhan
kaupungin alue Lalelin, Sehzadebasin, ja Sultanahmetin kaupunginosat lienevät
eksoottisimpia osia kaupungista ja vastannevat eniten käsitystämme itämaisesta
elämänmenosta. Näissä kaupunginosissa majoittuvalla useimmat merkittävät nähtävyydet
sijaitsevat kävelymatkan päässä; Sininen Moskeija, Hagia Sofian kirkkomuseo, Top
Kapin palatsi, Suuri Basaari ja Suleiman Suuren moskeija. Näin ollen vanhan kaupungin
alueella sijaitsevat hotellit ovat oikea valinta sille, joka haluaa tutustua kaupungin
historiaan, itämaisuuteen ja nähtävyyksiin. Istanbul herättää monenlaisia mietteitä,
vastakohtaisuudet kiehtovat ja äärimmäisyydet saattavat ärsyttääkin - Pitkän historian
käsin kosketeltava läsnäolo, kaupungin merellisyys ja mahtavat nähtävyydet sekä
kaupunkilaisten ystävällisyys jäävät yleensä päällimmäisenä mieleen ja houkuttelevat
palaamaan, vuosi toisensa jälkeen.
Vastaamme mielellämme lisäkysymyksiin, voit myös tilata hinnastomme ja kysyä
ryhmätarjousta! |